För deltagare

Under hösten 2021 och våren 2022 har vi med hjälp av Intervjubolaget IPSOS i Härnösand genomfört den sjätte omgången av Undersökningen om äldre personers levnadsvillkor. På den här sidan kan du som deltagare och dina anhöriga läsa om Undersökningen om äldre personers levnadsvillkor – SWEOLD, se varför du är utvald att delta och få information om vad resultaten ska användas till.

Fotografer: Ian Gadelius, Linn Fryk, Sara Eng

Vad är SWEOLD?

SWEOLD är en nationellt representativ undersökning av Sveriges äldre befolkning. Den används för att studera levnadsvillkoren för den äldre befolkningen och framhäva frågor som rör denna grupp. Intervjuerna handlar om sådant som är viktigt i livet, till exempel hälsa, aktiviteter och socialt umgänge, ekonomi, vård och omsorg.

Varför ska man delta?

Den äldre befolkningen utgör en betydande grupp i samhället. Det är en heterogen grupp av individer, med skiftande livsvillkor och levnadshistorier. För att få en rättvis bild över hur levnadsvillkoren ser ut och förändras över tid behöver vi göra intervjuer med personer i denna åldersgrupp. Utan intervjuer med olika människor kan vi inte få en rättvis bild över hur personers livsvillkor och hälsa ser ut och förändras.

Den kunskap som undersökningen ger oss är viktig för att vi ska kunna grunda vår uppfattning om samhället på fakta och hur det har förändrats – och ju fler som deltar, desto bättre kunskap om samhället får vi! Kunskapen är i sin tur grundläggande för att kunna diskutera den fortsatta samhällsutvecklingen och kunna ställa krav på politiker och andra beslutsfattare. Våra resultat sprids i massmedia, används av pensionärsorganisationer och statliga myndigheter, av politiker i riksdag, regering, landsting och kommuner.

Du är dessutom med och skriver historia. Den bild av befolkningens situation i Sverige som undersökningen tecknar, kommer att vara värdefull även för kommande generationer. Det är alltså en betydelsefull insats du gör genom att delta!

Varför görs undersökningen igen?

Våra levnadsvillkor förändras hela tiden. Även sammansättningen av äldre personer som grupp förändras med tiden. Äldre födelsekullar går bort och yngre födelsekullar, som levt sina liv under andra förhållanden, kommer upp i dessa åldrar. För att besvara frågor om hur äldre personer har det som grupp måste därför nya undersökningar göras regelbundet. Genom att följa personer över tid kan vi också studera hur tidigare levnadsvillkor påverkar förhållanden senare i livet.

Har hälsa, funktionsförmåga och sociala relationer något samband med tidigare levnadsvillkor? En sådan fråga kan vi besvara genom att fortsätta följa de personer som redan tidigare medverkat i våra undersökningar. Vi ser även till att dra extraurval till varje undersökning för att den alltid ska vara representativ för Sveriges befolkning.

Coronapandemin

Coronapandemin har präglat vår tillvaro under snart ett års tid, och för äldre personer har det kanske varit extra kännbart. I den senaste undersökningen har vi bland annat tagit reda på hur vardagslivet har förändrats för personer över 75 år.
Utöver de frågor som vi ställ0er vid varje undersökningstillfälle, har vi denna gång även ställt frågor kring hur vardagslivet har påverkats av pandemin. Vi har inte heller att genomfört besöksintervjuer utan undersökningen har genomförts över telefon.

Urvalet i undersökningen

För att spegla vardagen bland de äldsta i befolkningen utan att intervjua alla människor i Sverige som är över en viss ålder krävs ett statistiskt urval. Urvalet, som är som ett Sverige i miniatyr, är konstruerat så att varje intervjuperson representerar ett specifikt antal äldre personer i befolkningen. Därför är din medverkan mycket viktig och du kan aldrig ersättas! Alla svar är lika viktiga, oavsett om du är frisk eller sjuk, aktiv eller mera stillasittande, ensamstående eller sammanboende, bor i en stad eller på landsbygden.

Hur går en intervju till?

De senaste intervjuerna gjordes via telefon och till vår hjälp hade vi erfarna intervjuare som är anställda av Intervjubolaget IPSOS i Härnösand. Intervjuarna följer viktiga etiska föreskrifter och har tystnadsplikt. De kan också ge dig mera information om undersökningen.

Frågorna är enkla och handlar om sådant som är viktigt i livet, till exempel hälsa, vård och omsorg, aktiviteter och socialt umgänge, hur man klarar vardagen och vilken hjälp man får. I år frågar vi även om vardagen under en pandemi. I intervjun ingick även ett kortare minnestest. Du väljer själv om du vill avstå från att svara på någon fråga.

Varför är just du utvald?

Du kan vara utvald av två anledningar: antingen har du tidigare deltagit i någon undersökning såsom Levnadsnivåundersökningen och/eller Undersökningen om äldre personers levnadsvillkor – SWEOLD, eller så är du en av de som ingår i något av de kompletterande urval som dragits. 2021 så hade vi tre kompletterande urval; ett nationellt för att undersökningen ska fortsätta vara nationellt representativt, ett för Dalarna och ett för Stockholm.

Oavsett vilket urval du tillhör så betyder det mycket för oss att du medverkar i den här undersökningen. Du bidrar med en viktig pusselbit i förståelsen av äldre personers levnadsvillkor i Sverige. Utan just din medverkan blir det svårare att ge en rättvisande bild av hur det är att åldras och hur äldre personer har det idag samt hur villkoren för morgondagens äldre kommer att se ut.

Om du inte kan delta

Det är viktigt att allas röster blir hörda. Om urvalspersonen som vi vill intervjua har svår hörselnedsättning, en demenssjukdom eller på annat sätt är oförmögen att själv medverka i en intervju, genomför vi efter överenskommelse med urvalspersonen eller anhörig, en så kallad indirekt intervju med någon som är väl insatt i hur den äldre personen mår och har det.

Vad används resultaten till?

Undersökningen om äldre personers levnadsvillkor – SWEOLD har genomförts 1992, 2002, 2004, 2010/2011 och 2014. Resultat från dessa undersökningar har presenterats i mängder av böcker och vetenskapliga artiklar. Dessutom har de använts i olika statliga utredningar och rapporter. En lista över vetenskapliga texter hittar du under publikationer.

Vi har bland annat visat att förmågan att utföra vardagsbestyren har förbättrats sedan i början av 1990-talet, och detta trots att hälsoproblemen i denna åldersgrupp har ökat.

Våra resultat visar dock på betydande skillnader mellan olika utbildningsgrupper. De med hög utbildning har generellt sett bättre hälsa än de med lägre utbildning och dessa skillnader har inte förändrats över tid.

Utifrån SWEOLD-undersökningen kan vi även konstatera att många äldre personer umgås med familj och vänner samt att de i högre grad deltar i fritidsrelaterade aktiviteter än i början av 1990-talet.

Kontakt med oss

Vi som arbetar med Undersökningen om äldre personers levnadsvillkor – SWEOLD arbetar vid Aging Research Center, ett forskningsinstitut knutet till Karolinska Institutet och Stockholms Universitet. Projektet leds av docent och universitetslektor Carin Lennartsson tillsammans med professor Johan Fritzell. Det praktiska arbetet med intervjuer sköts av intervjuföretaget IPSOS, där Eva Ohlsson är undersökningsledare.

Om du har frågor eller funderingar kring SWEOLD eller intervjun är du välkommen att kontakta oss på 08-524 858 15 eller info@sweold.se

Carin
Lennartsson
Projektledare,

KI
08-524 858 15

Eva
Ohlsson
Undersöknings-
ledare,

Ipsos
0200-33 66 29